Flugsoppa och Snigelslem
Vi hade matdag pa barnhemmet igar.
DVS jag och Jossan skulle forsoka oss pa att laga lite afrikansk mat, allt under ledning av madame.
Banko och gronsaksstuvning stod pa menyn, och som ni vet lagas maten over oppen eld.
I borjan tyckte vi det var lite mysigt och vi tankte pa hur vi med fritids brukade vara ute i stansta och grilla korv over oppen brasa. Men efter ett tag, nar man star med roken i ogonen och inte kan andas samtidigt som maten branns fast sa mister det har med oppen eld all sin charm.
Hur som, forst fick vi hacka massa grona blad, yamleafs, stora saker, och det skulle hackas smatt, sen sa skulle loken hackas stort och sedan tomaterna mittemellan...
Allt blandas i en stor gryta med Rod Olja - deras paradingrediens, det de anvander mest och bast. allt ar tamefan rodoranget som serveras i detta land! Allt blandas och kokas ihop tillsammans med en fasligt massa peppar och nagra grona bar som man mosar, det blev valdigt starkt men det ar ju sa de vill ha det!
Till denna stuvning serveras Banko, det ar ett pulver som blandas med vatten och blir en stor tung vit deg. Nar allt kokat och tjocknat och typ brannts fast i botten sa rullar man ihop degen till stora bollar, gigantiska faktiskt, och sa ater barnen denna deg ihop med stuvningen.
Jag och jossan smakade saklart pa allt och stuvningen var god, och banko smakade salt och lite mysko, valdigt kladdig och stum, jag hade aldrig orka trycka en jatteboll av detta inte!
Nar vi satt och lagade maten sa stod ocksa en bunke med sniglar vid vara fotter, stora feta slemmiga sniglar som vi vet att de ater har ibland. det ar tydligen bra for barnen, typ det enda proteinet de far.. Och billigt saklart eftersom man i princip kan plocka dem i sin egen tradgard! Jag personligen tycker ju att dessa stora sniglar ar valdigt motbjudande och av ren prinsip fick jag ju lov att kanna lite pa dem och JA, de ar skitsnuskiga. Skulle aldrig smaka! Ungarna var ocksa fashinerade av de sma kralande sakerna och de hade jattekul at mig nar jag rakade skrika rakt ut nar jag trodde jag skulle fa en snigel kastad pa mig. Som tur var hande inte det och har valde jag och jossan att vi behovde en paus i matlagningen och gick hem en svang.
Medans maten kokade nar vi kom tillbakja sa gjordes annu en eld upp och brevid oss borjade de fritera nagra grabrunaktiga bollar gjorda av nan sorja, barnen fick och de vuxna at och det sag ju ratt gott ut, friterat bara. Och sjalvklart fick vi smaka, och det smakade helt ok. Det var forst senare pa kvallen som vi kom oss for att undra vart sniglarna blivit av... Det behover inte betyda nagot, men de var borta...
Men det har med "oatliga" djur i maten ar nagot man far vanja sig vid, frivilligt, eller i vart fall, ofrivilligt.
Ibland far vi spagetthi till middag och da ar det ju gott med ketchup till, nagot som vi ibland far, men ibland klarar oss utan da vi far tomatsas till pastan. Just denna dag sa hamtar vi ketchupen och serverar oss sjalva rikligt av det roda, vi kakar och pratar tills jossan plotsligt bara stirrar pa ketchupen - vad ar detta?
JAHA. Flugor, i hela javla ketchupen, och den har vi nu atit av i en manad, ja ja. Vi har ju inte matt daligt av det, aven om det just nu inte lockar med kerre pa spaggen. Toppen pa isberget kom i bilen in till Swedru idag:
- Jossan, du har natt svart mellan tanderna!
- Jaha, oj, fa se.. OKEJ. FLUGA.
Mellan tanderna.
gott.
Vi har kommit in i stadiet da saker och ting borjar kannas lite ackligt, vi vet ju att var mat lagas separat i ett annat rum, men det ar ju inte ett fracht rum, det stinker mogel och ar massa bananflugor i koksrummet och maten ligger framme och flaskor star uppenbarligen oppnade. Nej. Det galler att svalja och tanka pa annat. Ibland.
An sa lange har vi ju inte dott av det, sa sa farlig kan det ju inte vara. val?
Satan. Nu blev jag hungrig!